Om de forskjellige sirupstypene

Gode råvarer er viktig. Vi bruker bær som har vokst opp på Finnskogen. De fleste har ikke sett verken kunstgjødsel eller sprøytemidler, og de er plukket av lokale folk som kjenner skog og terreng. Bæra blir håndtert så skånsomt som mulig før den blir til smakfulle siruper. Sirupene inneholder cirka 60 % bær! Vi bruker ikke konserveringsmidler eller tilsetningsstoffer, selvfølgelig.

Bildet av tyttebærblomster er tatt av May Gullikstad

I utgangspunktet kan siruper brukes til all matlagning. Noen egner seg mest til dessert, mens andre lar seg bruke med stor velvillighet til alle typer matretter og desserter og kirvarianter og … bare fantasien setter begrensinger i bruken. Les om de ulike sirupene og la deg inspirere! Lykke til!

Alle bildene med produktene er tatt av Anna Krømcke.

Blåbærsirup brukes til pannekaker, vafler, iskrem, riskrem, youghurt og kesam. Forsøk blåbærsirup sammen med ost: Vellagret brie, camembert,blåskimmelost, gorgonzola eller en annen smaksrik ost, blåbærsirup etter behag og hvitt, godt brød til. En kopp te eller et glass vin..

Blåbærsirup kan fint brukes til vilt, for eksempel som garnityr til gravet viltkjøtt.

Bringebærsirup er en lekker dessertsirup; til vaniljepudding, iskrem, riskrem eller semulepudding. Sirupstriper på frisk bær eller på frukt/fruktsalat forsterker smaken. Et par spiseskjeer over frossen bær mens den tiner, gir en nydelig saus – server med en iskule eller pisket krem til.

Bringebærsirup kan brukes til glasering av and, kalkun og i sausene. I tillegg finner bringebær godt selskap i sauser til rådyr-  eller reinsdyrstek.

Granskuddsirup er gylden i fargen og har en overraskende smak! Den brukes til utrolig mange forskjellige matretter, og den er gjest på flere menyer- vanlige og på barmeny.

Hva den brukes til??? Ja, hør nå bare: Dessert – Restauranten Curtisen lager sorbet av granskuddsirup.

Granskuddsirupen brukes til vilt, som garnityr, til glasering eller i sausene. . Legg noen striper over gravet eller røkt fisk ( altså som garnityr), til torsk og lutefisk, gravet kjøtt, viltsteker og raguer. Til spekemat, og kan dryppes over salater som dressing. Til pannekaker med eller uten friske bær med krem til! God til dessert, for eksempel til karamellpudding. Kan brukes som smakstilsetning i hjemmelaget iskrem. – og det er mye mer – dette er virkelig en sirup som du kan leke deg med!!

Vi har også Granskuddsirup med akevitt. Vi har brukt Løitens akevitt, så det er helnorsk produkt. Smaken er mer “satt” og avrundet, litt mildere enn granskuddsirup naturell. Anvendelsesområdene er de samme.

Jordbærsirup av bærsorten Senga Sengana smaker jordbær, slik vi husker den fra barndommen! Derfor kaller vi den “Smaken av barndommens dal”. Jordbærsirup av typen Florens, ligger ikke langt etter i smak! Jordbærsirup er barnas favoritt til iskrem (store og små barn…).

Hver gang det kommer noen gutter på 12 – 14 år som smaker på denne, og så vil kjøpe av egne lommepenger.. gjett hva som skjer?? Joda, helt riktig! De får rabatt!

Jordbærsirup er velegnet på ostekake, til kaker og desserter. Til kirvariant og til til jordbær-daquiri.

Solonge sirup er laget av løvetannblomster. Dufter honning og har en ettersmak som minner om mango. Brukes som dessertsaus til iskrem og andre desserter. Du kan gjerne søte te, og nydelig er den til urteteer.

Kan brukes som den er eller sammen med god, mild olivenolje som dressing på grønn salat. Til skalldyr: Kraften av dampede blåskjell irøres litt rømme og solongesirup. Kan også brukes til fiskeretter. Kan brukes til hjemmelaget iskrem, og gir isen en mild, spennende smak og en lys delikat gulgrønn farge. Vanilje-kesamfromasj med solongesirup- mmmmm…….
eller til ost.. gjerne de litt skarpe ostene.

Tyttebærsirup Tyttebær – trillrund, rød og deilig! Tyttebærsirup naturell har kraftig tyttebærsmak, og elskes av de som er tyttebærelskere!! Kan brukes som dessertsaus og smakstilsetning til kaker, fromasjer og andre desserter. Vi bruker den til storfekjøtt og vilt: Til marinering, i sauser, til glasering av steker, som garnityr. Glasering?? – kjempeenkelt, se under tips og oppskrifter…

Det er blitt populært med cupcakes, eller muffins som det heter på godt norsk. Tyttebærsirup (eller en annen sirup) kan brukes i deigen og til glacingen. Du finner oppskrift på oppskriftsiden!

Tyttebæra gikk på besøk til Stjerneanis – og se det ble spennende besøk!! Smaken blir avrundet og krydret. Dette er etter min mening vår beste sirup til hjemmelaget riskrem. Mange desserter trives med denne sirupen som: Eplekake med krem eller iskrem, mørk sjokoladekake, fruktsalater (!!!), sviskekompott og andre fruktkompotter -og til andre desserter. Forsøk tyttebærsirup med stjerneanis til frityrstekt camembert eller chevre.

Svinefilet kan marineres i tyttebærsirup med stjerneanis, og svineribben blir sprø og crispy når den blir glasert. Om sommeren kan du bruke denne sirupen på svinekotelettene – de siste minuttene av grillingen.

Når vi nærmer oss jul, blir denne sirupen døpt om til “Julesirupen”, nettopp fordi den passer til så meget av det vi har i hus til jul.

En liten men ikke ubetydelig opplysning: Anis som minner om lakris i smaken ser ut som karvefrø. Stjerneanis har en helt annerledes smak, og ser ut som.. nettopp .. stjerner!

Tyttebærsirup med konjakk ble til etter at stjerneanis viste seg som et vellykket forsøk. Smaken er mørk og avrundet, og denne sirupen har også mange anvendelsesmuligheter. Utrolig god på lunken eplekake med krem, eller i striper over mørk sjokoladekake.

Tyttebærsirup med konjakk trives i selskap med storfekjøtt og vilt, til marinering, i sauser, til glasering og garnityr. Prøv noen striper over biffen når den er lagt ferdigstekt på tallerkenen, eller en liten skje eller to i sausen til karbonader..

Så kom Tyttebærsirup med eplebrennevin (Calvados). Vi valgte norsk, eplebrennevin fra Egge Gård. Den litt skarpe tyttebærsmaken blir avrundet, men likevel frisk. Denne sirupen egner seg spesielt til hjort, rådyr og annet vilt med utpreget smak. – og selvfølgelig til desserter!

Villbringebærsirup er vårt mest eksklusive sirupsprodukt. Når du åpner flasken møtes du av duften sommer! Villbringebærsirup er nydelig som dessertsaus, for eksempel på riskrem eller is.

Til de lekre middager?? Glaser andebryst eller kalkun, og/eller bruk en skje eller to i sausen!