Desserter og kaker

Det er blitt populært med cupcakes, eller muffins som det også kan kalles. Oppskriften her er fra bloggen til Gry. Hun KAN det med cupcakes!!

Myke kryddermuffins med tyttebærsirupstopping

Oppskrift til 18- 20 muffins:
100 g smeltet smør
3 egg
2 ½ dl  sukker
1 ½ dl surmelk(Cultura)
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts malt kardemomme
1 ts malt kryddernellik
1ts malt allehånde
Visp egg og sukker til luftig eggedosis.  Bland sammen mel, bakepulver og krydder og vend det vekselsvis med smeltet smør og surmelk inn i røren. Fyll røren i muffinsformer av papir,  eller smurte former,  3/4 full. Stekes i 200g i ca 15 min, pass på. Avkjøl kakene.

 Tyttebærsirupstopping
100 g  mykt smør
2 dl sukker
1 egg
3 ss tyttebærsirup
Pisk smør og sukker hvitt, tilsett egget og pisk til en luftig krem, tilsett tyttebærsirupen
1 ss av gangen, og pisk videre til alt er blandet. Ta en skje med topping på hver mufins, og bre den utover. Tegn et fint mønster med en gaffel.

http://gryskjokkenskriverier.blogspot.com/

Fra Grys blogg: Muffins med tyttebærsirup

 

 

 

 

 

 

 

 

Pannacotta med Blåbærsirup
Ingredienser:
500 gr sukker
1 dl vann
6 dl kremfløte
6 dl helmelk
2 vaniljestenger, splittes
10 blader gelatinBlåbærsirup


FREMGANGSMÅTE:
Bløt gelatinen i kaldt vann i 10 min. Klem vannet ut. Ha sukker, fløte, melk, vaniljekorn og stenger i en gryte, og gi det oppkok. Smelt gelatinen oppi. Hell massen i porsjonsglass, og la den stivne i kjøleskapi ca. 4 timer.
 Server pannacottaen i porsjonsglassene med blåbærsirup over.

Før den blir til sirup, er den modne nyplukkede blåbæra absolutt å foretrekke. Foto: May Gullikstad

 

Cottage cheese pannekaker med blåbærsirup

Ingredienser
Til ca. 12 pannekaker trenger du:
1 beger cottage cheese
1 3 / 4 dl melk
4 egg, skilt
115 g mel
1 ts bakepulver
4 ss sukker
1 klype salt
smør til steking

Bland ingrediensene til en røre som får svelle i ca 30 min. Stek pannekakene, og legg lagvis med blåbærsirup. Du må gjerne benytte friske blåbær eller la friske blåbær trekke i varm blåsirup, for så å legge blandingen mellem pannekakene. Mums!!
Visste du at Bjørnstjerne Bjørnson elsket blåbærpannekaker??!!

 

OSTEKAKE med blåbærsirup
Ingredienser:
8 digestivekjeks eller havrekjeks
25 g smeltet smør
300 g philadelfiaost eller annen fløteost
150 g creme fraiche
Frøene fra en vaniljestang (kan erstattes med en tsk vaniljesukker)
75 g sukker
1 tsk sitronsaft

Knus kjeksen i en blender eller knus dem ved å ha de i en pose, som bankes med et kjevle eller en flaske. Bland kjekssmulene med det smeltede smøret og press blandingen ut i en 15 cm springform (eller lignende) med bakepapir i bunnen. Sett formen kjølig.

Pisk philadelfiaost, creme fraiche, vanilje, sukker og sitronsaft sammen, så osteblandingen blir luftig. Fordel massen over kjeksbunnen og la ostekaken stå kjølig et par timer eller natten over.

Blåbærsirupen helles over ostekaken like før servering.
I stedet for blåbærsirup kan du velge en av Linnea Finnskogens andre siruper av      bringebær, jordbær eller hvorfor ikke en spennende variant: Tyttebærsirup med stjerneanis?!

 

Sitronsnø med blåbærsaus
Dette er en avkjølt, marshmallowaktig type snøpudding. Du kan bruke hva slags smakstilsetning som helst. Jeg synes alltid det er godt at snøen er frisk, så jeg ville ikke byttet ut sitronsmaken (sitronmelisse eller sitrongress kan være like godt som sitron), men hvis du ikke har lyst på blåbærsaus kan du like gjerne bruke jordbær, bringebær, appelsin, laurbærblad eller vanilje – for gode og utrolig ulike resultat.

Dessert til 4-6
1 ss gelatinpulver
1/2 dl kaldt vann
2,5 dl kokende vann
2 dl sukker
1 ss revet sitronskall
1/2 til 2/3 dl nypresset sitronsaft
1 ts eddik
3 eggehviter
2 dl fløte
1 dl melk
3 eggeplommer
1/2 dl blåbærsirup


Slik gjør du:

1) Bløt opp gelatin i 1/2 dl kaldt vann i omtrent 10 minutter til den har svellet opp.
2) Bland med kokende vann, sukker, sitronskall og sitronsaft i en metallbolle. Smak til med sitronsaften, blandingen skal ha litte bitt.
3) Sett bollen i et kuldebad av isvann i omtrent tre kvarter, rør et par ganger underveis. Blandingen skal tjukne og ha omtrent samme konsistens som eggehvite.
4) Pisk geleblandingen til du har en luftig blanding.
5) Vask bollen og vispen til en kjøkkenmaskin med et kjøkkenpapir dynket i eddik (for å fjerne fettrester), ha i eggehviter og pisk til du har en luftig og hvit konsistens.
6) Rør inn geleblandingen og pisk videre inntil du har en enda luftigere blanding. Dette tar gjerne oppimot ti minutter.
7) Sett i kjøleskapet til den har stivnet, 2-3 timer. Hvis du har vært litt tidlig ute med å blande geleblanding og eggehvite vil den falle litt sammen og det vil danne seg litt gele på bunnen. I så fall kan du skrape av snøen og ta vare på den, og varme opp geleen så den blir nesten, men ikke helt flytende, og gjenta prosessen med denne.
8) Mens geleen stivner i kjøleskapet, lag en saus ved å blande fløte, melk, eggeplommer og blåbærsirup (eller annen smakstilsetning) i en metallbolle/ liten kjele.
9) Varm i vannbad til du har en tyktflytende blanding. Rør hele tiden og pass på at det ikke begynner å korne seg.
10) Sett til side i romtemperatur inntil du skal servere. Du kan enten helle sausen over kremen eller servere dem hver for seg – noe jeg synes er best.

Denne litt annerledes oppskriften har jeg hentet hos: http://www.matinorden.no/det-beste-jeg-vet/kramgoda-desserter/

 

Den er heldig som kan nyte av en bolle full av modne bringebær! For ikke å snakke om alt det gode man kan lage. Bærene er fra Finnskogen og bildet er tatt av May Gullikstad

Macarons med bringebærsirup

3 eggehviter
30 g sukker
Rød konditorfarge
Pisk eggehvitene stive og tilsett sukker litt etter litt. Når marengsmassen er fast og stiv, tilsettes rød konditorfarge til du får en delikat rosafarge.

210 g melis
125 g mandler
Kjør melis og mandler i foodprocessor til en fin, melaktig blanding. Bland forsiktig inn dette “melet” i marengsen. Ha massen i en kakesprøyte og lag topper på bakepapir med et par cm avstand. Toppene kan være 3-4 cm i diameter. Sett ovnen på 170 grader og la kakene stå og vente minst 20 minutter før de settes i ovnen. På denne måten får de en skorpe som ikke sprekker under steking. Stek i ca 15 minutter, men sjekk underveis; steketiden avhenger også av størrelsen på kakene.

Fyll
100 g hvit sjokolade
50 g bringebærsirup
20 g kremfløte
La fløten koke opp og ta kjelen av platen. Rør inn bringebærsirup og sjokolade i biter. Bland alt sammen til en jevn masse og avkjøl.

Når både macarons og fyll er avkjølt, kan du sette sammen to og to kaker med fyll imellom. Disse herlige fristelsene kan oppbevares i kjøleskap tre-fire dager, men det spørs vel om de i det hele tatt “overlever” det neste døgnet! Bon appetit!

 

 

ENKLE DESSERTIDEER:

 • Mangosorbet (fås ferdigkjøpt) med solongesirup.

 

 • Kok pærer knapt møre i tyttebærsirup og vannblanding 50:50.  Server avkjølt med råkrem, is eller pisket krem. Du kan forsøke denne syrlige varianten: Pisk rømme så den blir luftig, og bland inn stivpisket krem.
 • Solbærsorbet med granskudd- sirup.
 • Brunostparfait med granskuddsirup.
 • Hjemmelaget iskrem med solongesirup. Lag iskrem etter oppskrift. Bland inn solongesirup – her må du smake deg litt fram. Farven blir lys, skjær delkat gulgrønn. Frys inn. Server gjerne med tyttebærsirup med stjerneanis i striper over, og noen knupper med mørk sjokolade.
 • Hjemmelaget riskrem med jordbær-, tyttebær-, blåbær-, bringebær- eller tyttebær-sirup med anis. Riskremen som du får kjøpt i butikk ved juletider er nesten like god som den du lager selv. Men bare nesten.
  Når du koker risgrøt, så lag en del ekstra. Den kalde grøten blandes med stivpisket krem. 1/2 kg grøt og 1/3 l fløte skulle passe, og en teskje eller to med vaniljesukker.
  Så kan du helle over den sirupen du synes er best. Villbringebærsirup? Tyttebærsirup med konjakk? Husk bare at sirup er mye mer konsentrert enn rød saus, så du trenger ikke så meget på riskremen. Vil du gjøre litt mer ut av det???Les videre….
 • Ha passende mengde riskrem i porsjonsskåler. Rist nøtter eller mandler (4, 5, 6 stykker pr porsjon) på tørr panne, da får du frem enda mer nøtte – eller mandelsmak. Bare pass på at det ikke brenner.  De ristede nøtter/mandler hakkes opp og strøs over riskremen. Har du lyst, kan du rive over mørk sjokolade før du topper med Tyttebærsirup med stjerneanis striper (ca 1 -2 spiseskjeer).
 • Mandelpudding, semulepudding eller vaniljepudding med bærsirup
  Du kan lage pudding etter oppskrift. Se i mormors kokebøker! Eller du finner oppskrifter på nett – de kommer nok hit til denne siden etterhvert. Eller du kan kjøpe ferdig mandelpudding, litt kjedelig firkantet, men, men.
  Legg opp i skåler og server med striper av sirup etter ønske og med følge av hakkede nøtter, revet sjokolade, friske bær eller frukt.
 • Fruktsalat med bærsirup (sirupsmarinert frukt)
  Du har kanskje forstått at jeg har en forkjærlighet for desserter? Som er enkle å lage, og som smaker himmelsk. Ta av den frukten du har i huset: Eple, banan, pære, appelsin eller hvis du vil lage en eksotisk fruktsalat kan du gå til innkjøp av  mango, melon, banan, granateple eller lignende snacksy frukter.Det viktigste er å helle over noen spiseskjeer med bærsirup (bringebærsirup, jordbærsirup eller tyttebærsirup med stjerneanis egner seg godt. Blåbærsirup er god, den også, men det blir så klissete farge). La så fruktsalaten stå gjerne en times tid, slik at smakene og saftene og sirup blander seg og blir en velsmakende saus. Server med pisket krem, vaniljekrem, råkrem eller en blanding av pisket krem og rømme.Dette er en lekker dessert i romjulstider eller på påskehytta, frukten er i hus og bare venter….husk å kjøpe med en flaske Linnea Finnskogen Sirup. Velger du Tyttebærsirup med konjakk (alkoholen er dampet vekk) så har du en sirup som også brukes til storfe- og viltretter.
  og en ting til; det blir mye bedre smak av frukt og bærsalater om de får stå i romtemperatur.
 • Friske bær med bærsirup (Sirupsmarinerte friske bær)
  Friske bær renses og skylles. Du kan gjerne blande flere ulike bærsorter, hvis du er heldig å ha tilgang til det. I min minihage har jeg bringebær, markjordbær, rips og solbær som jeg plukker opp i en romslig bolle. Legg bærene i serveringsskål, hell over 4 -5 ss bærsirup, bruk den sirupen du synes passer best – bland lett og la det stå og trekke ca 30 minutter. Serveres med is eller pisket krem. Eller med youghurt til frokost… det er noe å overraske kjæresten med, det..

  Foto: May Gullikstad

  Tips: På den tiden av året når vi får kjøpt bær som ikke har vært så heldig som vår bær, og kost seg i laange soltimer og fått nydelig smak som vi er bortskjemt med; La bærene få marineres i litt bærsirup. For eksempel jordbær i jordbærsirup. Da smaker det utrolig jordbær, ja.

 

 • Sjokoladekake med bærsirup
  Lag eller kjøp en mørk sjokoladekake, for eksempel en sjokoladefondant med myk, klissete kjerne. Du kan prøve brownies også. Legg stykker på asjett, ved siden av en skive mango (evt. annen frukt, hermetisk pære eller frisk bær), og så striper du over med jordbærsirup.
  Tone på Vinger Hotell & SPA er ansvarlig for kreasjonen.
 • Lapper med solongesirup (oppskrift)
 • Pannekaker, vafler (oppskrift)