Hovedretter

Linnea Finnskogens siruper kan brukes til  marinader, til sauser, som smaksforsterker, ved slutten av grilling, som garnityr…
Her kommer noen oppskrifter som kan sette i sving matlysten!

 

Andebryst med blåbærsirup
4 stk andebryst med fett
salt, pepper
1 ss brunt sukker
2 ss bringebæreddik
1 ss blåbærsirup
6 dl viltkraft
3 dl rømme/crème fraîche

1 ssFungi sorte dråper (“norsk” soyasaus)
8 stk
mandelpotet
3 sk
sellerirot
melk/fløte
smør
aspargesbønner
smør
sjalottløk
flaksalt
12 stk
delikatesseløk (små løk)
1 dl
rødvin
1 stk
kanelstang
2 ss
sukker

Fremgangsmåte

Start med sausen. Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent). Tilsett eddik og blåbærsirup (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt igjen) og kok inn til en tykk sirup. Tilsett kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 1/2 time, den vil bli bare bedre.
Smak til sausen med salt og pepper og ev sorte dråper før servering.
Er sausen for tynn jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Varm stekeovn til 180 ºC. Snitt fettsiden på andebrystene med en spiss skarp kniv.
Dryss over salt og pepper og legg andebrystene med fettsiden ned i en varm stekepanne (ikke nødvendig med smør). Stek i 2-3 min. Legg andebrystene med fettsiden opp i et ildfast fat og stek midt i stekeovnen i ca 15 min, til kjernetemperaturen er 68 ºC.
La andebrystene hvile i 15-20 min før de skjæres opp.
Server med mandelpotet og selleripuré, glasert rødløk og aspargesbønner.

Mandelpotet og selleripuré: Skrell og mandelpoteter og 2-3 skiver sellerirot møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp. Mos potet og sellerirot, og spe med varm melk eller fløte til passe konsistens. Smak til med smør, salt og pepper.

Aspargesbønner:
Rens og forvell aspargesbønner til de er knapt møre. Ha over i iskaldt vann. Hell av kokevannet og surr aspargesbønnene i smør og finhakket sjalottløk. Dryss over litt flaksalt ved servering.

Glasert rødløk:
Rens røde delikatesseløk (små løk).
Surr rødløkene i litt smør til løken er blank. Tilsett rødvin, kanel stang og sukker.
Kok til rødvinen er kokt inn.

Oppskriften er hentet fra: God morgen, Norge! (TV 2) | Kokk: Wenche Andersen

 

MARINERING AV KJØTT
Til svinekjøtt foretrekkes tyttebærsirup med stjerneanis.
Til storfekjøtt og vilt kan du bruke tyttebærsirup eller tyttebærsirup med konjakk. Til vilt som hjort, elg, rådyr og storfugl kan du benytte tyttebærsirup med eplebrennevin (calvados).
Fremgangsmåten er den samme:
Legg kjøttet du skal marinere i en passende stor plastpose. Gjerne en ekstra utenpå for sikkerhets skyld. Hell over den valgte sirupen og eventuelt olje hvis kjøttet er magert. Krydder etter ønske, gjerne ristet pepper: På tørr panne rister du hel pepper til det begynner å “knitre”, avkjøl og knus pepperen i en morter. Dette gir kraftigere peppersmak.
Klapp marinaden rundt til kjøttet er dekket. La det ligge i kjøleskap ett – to døgn før steking. Skrap av marinaden, som kan brukes i sausen.
På bildet: Oksemørbrad skåret i tynne skiver, marinert i Tyttebærsirup med konjakk, litt sitron, pepper og salt. Hviler i 3/4 time før steking.
Server med poteter, grønnsaker/salat etter ønske.
Bilde: Anna Krømcke

 


BÆRSIRUPER som GARNITYR
Legger du opp kjøtt eller fisk på fat eller tallerken, kan du bruke sirupstriper som garnityr. Vi er forskjellige når det gjelder smak, så forslagene er det de er – forslag.

Viltstek av reinsdyr, rådyr, hjort eller elg: Tyttebærsirup, tyttebærsirup med cognac, granskuddsirup. Blåbærsirup går fint.

Gravet kjøtt: Blåbærsirup, tyttebærsirup med konjakk

Retter av storfe slik som biff, roastbiff, steker, karbonader mv: Tyttebærsirup, tyttebærsirup med konjakk, granskuddsirup med eller uten akevitt.

Gås, and, kalkun: Bringebærsirup

Fisk: Granskuddsirup, granskuddsirup med akevitt eller solongesirup          

Garnityr til gåseleverpostei, her på usøtet havrekjeks; Rognebærsiup med vanilje

VILTSAUSER

Granskuddsirup, tyttebærsirup eller tyttebærsirup med konjakk kan benyttes i alle viltsauser og brune sauser. Prøv med 1 – 2 spiseskjeer til en porsjon saus, tilsett eventuelt mer hvis din smak ønsker det.

Rein og hjort, og fugl som and, gås og kalkun: Bringebærsirup egner seg godt!

Viltkarbonader med brunet løk og sopp: smaksett sausen med tyttebærsirup, evt. tyttebærsirup med konjakk eller granskuddsirup.

RØMMEDIPER

Å lage en rømmedip er en enkel måte å lage en velsmakende saus på! Bruk et beger rømme eller creme fraiche og rør inn noen spiseskjeer av den sirupen du ønsker. Gjerne med nykvernet pepper eller krydderurter. Sødmen fra bær og sirup fremhever smaken av maten!

Brith benytter gjerne blåbærsirup til gravet elghjerte, forsøk du også!

GLASERING AV STEK OG GRØNNSAKER

Glasering av stek:
Ti minutter før steken er ferdig taes den ut og pensles med ønsket sirup. Skru opp temperaturen på ovnen eller sett på grill og stek resterende 8 – 10 minutter. La steken hvile før den skjæres opp og anrettes. Med glasering får du en flott, glinsende overflate på steken, samt en pikant smak.
Du kan også legge striper over kjøttet som garnityr ved servering.

Vi fikk en overraskelse da Tone på Vinger Hotell fortalte at ‘Tyttebærsirup med stjerneanis’ passer til svinefilet.
Ha noen spiseskjeer ‘Tyttebærsirup med stjerneanis’ og nykvernet pepper i en plastpose, og legg i svinefileten. Pakk sirupen rundt fileten, og legg den i kjøleskap i ett til to døgn. Stekes. Kan brukes varm eller kald.

På en messe med kokker i konkurranse: Svineribbe glasert med ‘Tyttebærsirup med stjerneanis’ !! Pensle svineribben med sirup 5 – 10 min før den er ferdigstekt. Har du på sirup tidlig i stekingen, vil det brennes.

Vi har prøvd noe lignende ved grilling av svinekjøtt: Pensle kjøttstykkene med sirup vekselvis på hver side, minutter før steketiden er ferdig.

Glaserte rotgrønnsaker


På høsten bugner det av nydelige råvarer inklusive våre kjente rotgrønnsaker. Skjær i gavmilde stykker gulrot, kålrot, sellerirot og kok disse lett. Litt salt i vannet. Bedre å ha litt tyggemotstand enn dvassen, smakløs grønnsak…. Hell av vannet. Et par spiseskjeer granskuddsirup helles over og fres det rundt i gryten noen minutter før servering. Salt? Pepper? ja, hvis du vil…Passer meget godt til de kraftige kjøttrettene vi bruker om høsten.

Glaserte grønnsaker er også et smakfullt alternativ for vegetarianere.